Beton erősítéséhez, szálerősítésű betonokhoz szintetikus makro szálak
forgalmazása, kutatása, méretezése! Tel.: +36 20 573 4560

A Nagy Törés – 2012

kezdőképSzintetikus szálak hazai megítélésében és felhasználásában nagyon sok téves információ és sztereotípia kering a tervezők és kivitelezők oldalán egyaránt. Ennek letisztázására került megrendezésre A Nagy Törés elnevezésű laborkutatás, majd annak eredményeit bemutató előadás. A Nagy Törés többek között válaszokat ad olyan kérdésekre, mint a szálak megfelelő felhasználása, összehasonlítás módja illetve a mikro és makro szálak közötti különbségek.

A kutatás a hazai forgalmazásban levő betonhoz készített acél- és szintetikus szálak gyártótól független bevizsgálását tűzte ki céljául. Egy olyan átfogó képet próbált adni a szálakról, amelynek segítségével mindenki kiválaszthatja az épületelemhez vagy műtárgyhoz legmegfelelőbb szálat, legyen az ipari padló, előregyártott beton elem vagy akár villamospálya.

A műszál a hazai szóhasználatban elsősorban mikroszálat jelent, holott léteznek mikro és makro szintetikus szálak is. A félreértések elkerülése érdekében így bevezetett egy új elnevezést a szálakra:

– mikro szálak, amelyek statikai szerepe elhanyagolható, céljuk a friss beton szilárdulási folyamatában kialakuló mikro repedések meggátlása,

– makro szálak, amelyeknek hasonlóan az acélszálakhoz megfelelő adagolás mellett statikai szerepük is van.

A mikro szálak közül a kutatás során fibrillált és mono szálakat, míg makro szálak közül bordázott, csavart és hullámos szálakat is vizsgált. Összehasonlításképp készültek etalon beton gerendák és két féle acélszállal erősített gerendák két féle adagolással.

A kutatási eredmények és összefoglalása letölthető a Tanszék honlapjáról: BME – A nagy törés (pdf)