Beton erősítéséhez, szálerősítésű betonokhoz szintetikus makro szálak
forgalmazása, kutatása, méretezése! Tel.: +36 20 573 4560

Debreceni stadion tribüneleme

debreceni stadionAz ASA Építőipari Kft. a szegedi villamospálya sikerén felbuzdulva további lehetőségeket látott a Barchip 48 új generációs szintetikus makro szál használatában. A tervezett debreceni stadion tribüneleméből a szerkezeti nyírási vasalásokat az általunk forgalmazott makro szállal teljes mértékben kiváltotta.

Az újszerű megoldás miatt az ASA laboratóriumi tesztekkel igazolta a tribünelemek megfelelősségét az ÉMI TÜV Bayern vizsgáló laborjában. A laboratóriumi eredményeket a BME-en készített végeselem statikai számításokkal vetették össze. A lelátóelemek túlteljesítették a várakozásokat.

“Tekintettel a stadion reprezentatív voltára, a teljes biztonságra törekedvén a tesztelések során a legjobb eredményt mutató Barchip 48 műanyag szál 5 kg/m3-es adagolása mellett maradtunk, annak ellenére, hogy a próbaterhelések alapján ez valamivel csökkenthető lett volna.” – írja az ASA a honlapján.

“A feszített egyenes elemek esetében elérkezettnek láttuk az időt a szálerősítésű beton alkalmazására. Egy ilyen újdonság bevezetése rendkívüli gondosságot és több kísérletet, próbaterheléseket követel. Ezek sikeres lefolytatása után megszületett a döntés, az egyenes feszített lelátóelemekben csak feszítő pászmák és Bar Chip 48 típusú műanyag szálak lesznek. Hagyományos vasalás nélkül. A lelátóelemeknél kívánatos a minél kevesebb vasalás a lépcsőfokok-ban, miután ezekre erősítik fel a székeket HILTI vagy hasonló tőcsavarokkal.” – irja Polgár László, az ASA műszaki tanácsadója az Építéstechnika cikkében.

A stadion tribüneleme mind statikailag, mind gyártástechnológiailag újszerű, jövőbe vezető megoldást mutatott a nyírási kengyelezés szintetikus makro szálerősítéssel való kiváltása területén. A végeselem analízis és a laboratóriumi kísérletek újból megmutatták: a makro szálak méretezhetőek, vasalás segítségükkel ténylegesen kiváltható.

További képek a referenciák oldalon.